4 cze 2014

Mmm. Pyszotka.

Witajcie,
mam dziś bardzo dużo wolnego czasu i siedze non stop w kuchni, tak samo jak wczoraj. Wczoraj upiekłam ciasto z rabarbarem.
Poniżej zdjęcie:
Składniki:
250g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300g owoców z jakimi chcemy upiec ciasto (w moim przyadku z rabarbarem)

Sposób przygotowania:
W rondelku lub jakimś innym naczyniu rozpuszczamy margarynę z cukrem i wodą nie dopuszczając aby zaczęło się gotować. Następnie studzimy masę. Po ostudzeniu wlewamy do miski, dodajemy resztę składników i miksujemy. Okrągłą blaszkę smarujemy tłuszczem i posupujemu bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wlewamy masę do blachy i układamy owoce w jaki sposób chcemy. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60min.  Z własngo doświadczenia wiem, że po jakiś 40 min ciasto z góry już będzie dość spieczone więć zmieniamy grzałkę tylko na dolną i pieczemy tak ok. 10min. co chwilę sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasta wyjmujemy je z piekarnika. Można ciasto posypać cukrem pudrem, kto jak woli. Jak ciasto ostygie można wziąść się za jedzenie. Smacznego.

Teraz zmykam, biorę się za robienie spaghetti.


Pozdrawiam i ściskam mocno
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz